Baba-Mama Kör

A Baba-Mama Kör várja a csecsemőket és bölcsődés korúakat szüleikkel, minden szerdán 9 órától a Fatimai Szűzanya Templomban. Mondókákat, énekeket tanulunk, közösen játsszunk.

A rímek varázslatos erővel hatnak- kivétel nélkül minden gyermek ösztönösen adja át magát a mondókák, mozgással kísért versikék, dalok ritmusának, és egymásra felelő hangjainak.
A picik számára a ritmus és rím gyakran elválaszthatatlanul összefonódik: így találkoznak velük a mondókákban, altatókban.

A felnőtteknek sokszor unalmasnak tűnik a sok ismétlés, a gyermek azonban önbizalmat merít belőle. A visszatérő dolgok biztonságot nyújtanak számukra, hiszen tudják, mire számíthatnak. Könnyen be is kapcsolódnak a mondókázásba a sok ismétlés miatt. Ez a magabiztosság nagy segítségükre lesz majdan az olvasástanulásnál.

Az ütemes dallamok hallatára sokszor táncra is perdülünk, mellyel nemcsak a mozgáskoordinációt fejlesztjük.

A népi mondókák nem "gügyögnek" a gyermekkel, gyakran "felnőtt" szavak, kifejezések, de nem használatos szavak is jócskán előfordulnak. Pl "ingyom-bingyom táliber" stb. Ezeket mulatságos kiejteni. A népi szókincs a nyelv gazdagságát tárja elénk.
Ne aggódjunk, hogy gyermekünk nem érti a szavakat, mert ennél sokkal fontosabba szülő-gyermek játékra lehetőséget adó ritmus, tapsolás, dobbantás, simítás stb. Ilyenkor a nyelvi játék okozta örömmel ismertetjük meg a kicsit.

A legfontosabb számunkra mégis az, hogy szeretetteljes légkörben, csakis a gyermekükre figyelve, vele együtt örülve játszunk át egy vidám délelőttöt minden héten. Ebből pedig töltekezhetünk a hét többi napján is.